Tips

Fijn Mediteren

De laatste tijd valt het me op dat mensen tijdens een consult zeggen: ‘Ik probeer te mediteren, maar ik ben er niet zo goed in!’ of: ‘Mediteren? Dat lukt me niet hoor!’.

 

Het beeld die veel mensen hebben bij mediteren, is van een kussentje, ingewikkelde houdingen en bamboefluitend naar een hogere dimensie vertrekken. Maar, dat is een verouderd beeld en dat kan lekker weg. Mediteren kun je overal, en altijd. In dit korte artikel ga ik in op wat meditatie is, hoe je het (als beginner) doet en wat de voordelen zijn. Laat je niet gek maken, iedereen kan het!

 

Veel vragen duiden erop dat het woord mediteren niet altijd in goede aarde valt. Best wel raar, want voor het woord mediteren zou je ook bidden kunnen gebruiken. Bij mediteren gaat het niet om je houding, of waar je bent (je kunt prima en heerlijk ongestoord mediteren in de kerk!) maar om je intentie. Met wel doel mediteer jij? Mediteer je om specifieke doelen makkelijker te behalen? Of wil je gewoon wat rust inbouwen? Allebei de routes zijn mogelijk, maar je moet wel beseffen dat net als breien, zwemmen en schaken, oefening baart kunst. Daarom, hou de eerste weken een dagboek bij. Dat helpt je om te zien hoever je bent gekomen.

 

In onze praktijk doen we meestal meditatie via een programma, zoals Silva. Dat kost een aardige duit, maar onze bezoekers vinden het heerlijk! Maar je kunt ook, erg low-budget, gewoon youtube afstruinen naar iets wat goed voelt. Dat is zeker stukken goedkoper, maar als je weinig weet van mediteren of je bent vaak ongemotiveerd, dan raad ik je toch aan om te mediteren met een groep of een therapeut. Bij mediteren ga je gewoon zitten of liggen, je zorgt ervoor dat je lekker zit en kalm bent. Als je gedachtes voelt opkomen is dat niet erg. Kijk naar wat er in je opkomt, en laat het aan je voorbij gaan. Als eerste oefening zou het al heerlijk zijn als je na de eerste week al 5 minuten kan zitten of liggen. Daarom een kleine test… Ga een week lang mediteren. En stuur mij je dagboek toe. Ik zal ervoor zorgen dat je verhaal op dit blog verschijnt. Morgen ga ik in op de chakra’s en je meditatie. Ga maar lekker oefenen met gewoon stil zijn. 5 minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>